Het belang van darmflora

De menselijke darm bevat meer dan 1000 bacteriesoorten. Biljoenen van individuele bacteriën zitten in de darmen, wat betekent dat het menselijk lichaam meer bacteriën bevat dan de cellen in het hele lichaam. De darm bevat 20 miljoen bacteriegenen, terwijl het lichaam zelf er slechts 2000 bevat.
We zijn dus meer bacterie dan mens :)

Link tussen darmflora en depressie bewezen

Onlangs werden de resultaten gepubliceerd van een studie die werd uitgevoerd door de Belgische Professor Jeroen Raes (KUL) en zijn collega's. In deze studie werd aangetoond dat mensen met een depressie ook een verstoorde darmflora hebben. Er blijkt bij deze doelgroep voornamelijk een tekort te zijn aan de stammen Dialister en Coprococcus.

Opmerkelijk is dat deze twee stammen sterke anti-inflammatoire eigenschappen hebben.

Gezonde voeding, voedingsbodem voor een gezonde darmflora

Wat de darmflora allemaal voor jou doet

 • Gratis aanmaak van vitamines (vit K, vitamines B)
 • Zorgen voor een stabiel darmmilieu, o.a. via de zuurtegraad. Deze ph of zuurtegraad speelt een extreem belangrijke rol in de bescherming om geen ziekteverwekkers toe te laten.
 • Aanmaak van stoffen die een rol spelen voor de vertering van ons voedsel
 • Productie van stoffen ter bescherming van het eigen ecosysteem in de darmen
 • Bepaalde darmbacterieën beschermen de darmwand door ervoor te zorgen dat pathogenen geen greep krijgen op de darmwand en ze geen ontsteking ervan kunnen veroorzaken
 • De darmflora speelt een sleutelrol in het versterken van onze weerstand.

Do you know Mechnikov ?

How your belly controls your brain
https://www.youtube.com/watch?v=awtmTJW9ic8&feature=youtu.be

De verbinding tussen darm en hersenen bepaalt je gezondheid

De matrix die microbioom, darm en hersenen verbindt is een nieuw paradigma om gezondheid te begrijpen. Wanneer deze matrix goed werkt, zullen ook je lichaam en geest goed functioneren.
Wanneer de matrix uit balans is, kunnen lichamelijke gezondheidskwesties zoals artritis, diabetes, darmproblemen, voedselovergevoeligheden, leverproblemen, ontsteking, musculoskeletale aandoeningen en auto-immuunziekten optreden. De geestelijke gezondheid ziet af en neurodegeneratieve aandoeningen kunnen zich ontwikkelen.

Of hoe jouw darmen enorme invloed hebben op jouw lichamelijke en mentale gezondheid

Meer bacterie dan mens ?

We beschouwen onszelf als mens maar we zijn eigenlijk een symbiotisch wezen, een ecosysteem zelfs. "Menselijke darmen bevatten ongeveer één à twee kilogram bacteriën. Dat is hetzelfde gewicht als onze hersenen of onze lever. We dragen dus een extra orgaan mee en dat orgaan is extreem belangrijk voor onze gezondheid", aldus microbioloog Jeroen Raes (KU Leuven en VUB).

Het darmslijmvlies

De slijmcellen in de spijsverteringswand en crypten van Lieberkühn (darmsapklieren) scheiden slijm af.
De aanwezigheid van bicarbonaat-ionen (pH> 8) is verantwoordelijk voor de alkalische pH van het slijm.
De slijmafscheiding heeft drie functies:

 • Het beschermt de darmwand tegen mogelijke beschadiging en tegen fecale zuren (slijm pH is> 8 vanwege de bicarbonaat ionen).
 • Houdt de ontlasting bij elkaar.
 • Beschermt de darm tegen bacteriële activiteit.

Santé ! Gefermenteerd

Komboecha is een eeuwenoud, natuurlijk en geneeskrachtig drankje dat ontstaat dankzij fermentatie. De Chinezen noemden het in 250 v.Chr. niet voor niets het ‘elixir van de onsterfelijkheid’
PK'tje dat gebrouwd wordt bij Irminhildis te Brugge is gefermenteerde paardenmelk.

Meer nuttige informatie over gefermenteerde dranken en voedsel.
Facebook: https://www.facebook.com/irminhildis/

Zorg voor een gezonde darm

80 % van het immuunsysteem bevindt zich ter hoogte van de darmen.

 • Gebruik regelmatig gefermenteerde producten rijk aan lactobacillen:
  zuurkool, gefermenteerde groenten, shoyu, tamari, tempeh, natto, miso, appelazijn, amandel- of cocosyoghurt, komboecha, waterkefir…

 • Probeer voldoende vezels uit groenten te eten (voeding voor goede darmbacteriën) – langzaam opvoeren om winderigheid te vermijden

 • Beperk dierlijke producten (melk, kaas, vlees) en bewerkte voeding rijk aan additieven en met weinig voedingswaarde

 • Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, zo mogelijks biologisch

 • Vul 70 – 80 % van je bord met groenten. Beperk brood.

Darmflora bij de zwangere vrouw

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de vaginale flora zich voorbereidt op de bevalling. De hoeveelheid en diversiteit van de bacteriën in het microbioom van de vagina verandert significant tijdens de zwangerschap en bepaalt zelf in belangrijke mate de kans op vroeggeboorte. Iets onverwachter lijkt het dat ook het darm microbioom belangrijke wijzigingen ondergaat tijdens de zwangerschap en dit de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind kan beïnvloeden.
Dit symposium zal focussen op de verschillende microbiomen bij de zwangere vrouw en het belang van de initiële kolonisatie bij de pasgeborene. Naast de invloed van de bevallingswijze komen ook andere factoren aan bod die mee de immuniteit van het kind zullen bepalen en dit zowel op korte als op de lange termijn.

Spreker: Dhr. Gabriël Devriendt

http://pures.be/symposiums/Darmgezondheid_zwangerevrouw_online.html